perjantai 16. marraskuuta 2012

Japanilaisista kauneusihanteista

Viime viikonlopun Kioto-reissu oli tosi kiva, mutta muuten ei ole mitään erikoista elämässäni täällä tapahtunut. Makoilen tällä hetkellä hieman kipeänä sängyn pohjalla, ja ajattelin avautua aiheesta, joka minua Japanin yhteiskunnassa häiritsee, nimittäin kauneusihanteista.

Ostin vähän aikaa sitten Kera-nimisen muotilehden, jossa törmäsin taas laihdutuslääkemainoksiin. Ei siinä mitään, onhan sellaisia ihmelaihtumisia esittäviä mainoksia Suomessakin, mutta Suomessa yleensä laihtumisen jälkeen näytetään aika normaaleilta ja terveiltä, kun taas Japanissa lähinnä keskitysleiriltä juuri karanneilta.

Esimerkiksi viereisen kuvan tyttö on kuvatekstin mukaan suunnilleen saman pituinen kuin minä (167 cm), mutta painaa 39,2 kiloa. Tytön painoindeksi on siis 14, kun alle 16 on sairaalloisen laiha (normaali indeksi on 20-25). Luultavasti tytöllä ei siis ole kuukautisia, ei pysty saamaan lapsia ja sairastuu osteoporoosiin melko todennäköisesti. Seksikästä? Ilmeisesti japanilaisten mielestä."Nyt ollaan miehen kanssa "lovelove"onnellisia!!" Varmasti.

Tämän kuvan tytöt ovat hieman lyhyempiä kuin ylemmän kuvan tapaus, mutta silti tuollaiset painolukemat saavat kyllä länsimaisen lukijan hieman hieraisemaan silmiään. Japanilainen vartaloihanne naisilla eroaa siinäkin länsimaisesta, että lihaksia ei vaikuteta pitävän hyvänä asiana, ja nämä tytöt ovatkin ns. laihoja läskejä, joilla alhaisesta painosta huolimatta rasvaprosentti on luultavasti suhteellisen korkea. En tiedä, ollaanko täällä ihan samoissa mittasuhteissa, mutta Etelä-Koreassa on jopa "kauneus"leikkauksia, joissa poistetaan pohjelihas, jotta jalka näyttäisi mahdollisimaan tikkumaiselta. Mitään lihaksia naisilla hei.

En ole erityisen perehtynyt siihen, kuinka paljon Japanissa sairastutaan syömishäiriöihin, mutta en ihmettelisi, jos se olisi täällä vielä yleisempää kuin länsimaissa, jossa kyseinen sairaus on jo melko suuri ongelma etenkin nuorten tyttöjen keskuudessa. Länsimaissa seksikkäänä pidetään isoja tissejä ja tiimalasivartaloa, kun taas Japanissa tunnutaan ihannoivan lapsenomaista ja "söpöä" naista, jolla ei pahemmin muotoja ole. Totta kai todellisessa elämässä täällä näkee kaikenkokoisia ihmisiä, mutta ylipainoisia näkyy paljon vähemmän kuin Suomessa. Tavallaan tietenkin hyvä, ettei ylipainoisuus ole tämän kansakunnan ongelma, mutta ei alipainoisuuskaan vailla terveysriskejä ole.

Japanin koulutusjärjestelmästä kertovalla kurssilla oli puhetta kouluruokailusta ja kalorisuosituksista aterioissa, ja opettajamme mainitsi syövänsä noin 1100 kaloria päivässä lääkärin suosituksesta. Kyseinen nainen ei kuitenkaan ole kaksivuotias, vaikka kalorien määrästä voisikin niin päätellä. Muistaakseni Suomessa aktiivisen naisen kalorimäärä on suunnilleen 2000 kaloria päivässä, eli hieman erilaisia suosituksia täällä päin. Toki opettaja on japanilainen eli aika lyhyt, mutta kuitenkin kuulosti hurjalta. Ei ihme, että japanilaisten bento-annokset näyttävät niin pieniltä, eiväthän raukat oikein voi syödä mitään. Aika ankeeta omasta mielestäni, syöminen on nimittäin kivaa.

8 kommenttia:

 1. kyllä tiesin japanilaisten kauneusihanteista jotain, mutta... järkyttävää toi alle 40kg o_O ja minä kun luulin et korealaisten idolien 45kg (mutta silti 170cm) on järkyttävän vähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mäkin pidin ennen sellasia 45-kiloisia j-rokkareita aika kauheen laihoina, mutta noi kolmosella alkavat luvut on jo o____O;; Itse painan sillee 15 kiloa enemmän kuin ylimmän kuvan tyttö, näyttäisin varmaan ihan kamalalta jos painaisin saman verran kuin se.

   Poista
 2. ähh, joo oon kans joskus ostanut tommosen lehden ja ahdistunut. noi kuvat on järkyttäviä :<<< toivon, että ne on vaan ankarasti photoshopattuja. mut silti kauheeta, et teinitytöt kattoo, et tässä on se tavoite. eikä vaan teinitytöt. välillä näkee näitä viiskymppisiä langanlaihoja tätejä, jotka ilmeisesti myös kattoo kuihtumisen olevan tavoiteltavaa. ja silti nää elää yli 100-vuotiaiks. tai ehkä se alkaa kohta laskeen, ku nää nykypäivän ihmiset pääsee huipulle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen kyllä miettinyt, että kuinkakohan paljon noita on photoshopattu ja voiko ne oikeesti olla ton painoisia... Tai siis tollasissa painolukemissa olis jo melkoisen anorektinen ja luuranko. Mut silti tosiaan ikävä nähdä kadullakin sellaisia tikkumaisia naisia, etenkin ne viiskymppiset tädit on kauheita.

   Luin kyllä joskus, että jos syö aina vähän vähemmän kuin olisi nälkä niin elää pidempään, tosin en tiedä toimiiko se jos syö ihan liian vähän :P

   Poista
 3. Joo. Terveystesti paljasti mut alipainoiseksi.

  Japanilainen lääkäri: Ii desu ne.

  Suomessa tivattaisiin, onko mulla syömishäiriö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo luinkin tosta sun blogista, lol Japani. Tosin okei, Suomessa ollaan ehkä vähän turhankin herkästi epäilemässä syömishäiriötä luonnollisesti hoikilta, mutta no joo.

   Poista
 4. Mitä ajattelit tehdä tälle asialle? Japanissa kun on likimain 25 kertainen populaatio Suomeen verrattuna, niin saattaa olla että terveysmallimmme katoaa jonkin verran nopeammin evoluution kourissa, eli muutokselle olisi tilausta. Mutta tuon olet varmaan ko. alueen tutkijana huomannut, kuten senkin että miehet keskimäärin (syystä tai toisesta) pitävät jokseenkin enemmän tyttömäisen siroista ja söpöistä (eli anorektisen laihoista läskeistä) naisista kuin suomalaisittain normaaleista, laihdutuksenkin jälkeen lihaksikkaista.

  Pitääkö muuten paikkansa, että japanilaiset (aasialaiset) naiset ovat kauttaaltaan pienikokoisempia kuin lännessä? Mikäli näin niin paikallisia siellä voisi auttaa kasvamaan syömällä normaalisti eli ENEMMÄN.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin päivitellä asiaa blogissani, eikö muka muuttanut maailmaa mitä.

   No joo, mietin kyllä että olisin vaihtanut japanin syömishäiriöt tutkimusaiheekseni, mutta sitten en kokenut, että mulla olisi tarpeeksi pohjatietoa sellaiselle tutkimukselle, ja muutenkin vähän hankala tässä vaiheessa enää vaihtaa aihetta. Tosta populasta tosin voisi kyllä mainita, että muistaakseni jonkin ennusteen mukaan se olisi pienenemässä kolmasosaan seuraavan sadan vuoden aikana, eikä Japanin vaikutusvalta muutenkaan varsinaisesti kasvussa ole. Mutta toki muuallakin Aasiassa on käsittääkseni samanlaisia ihanteita naisvartalon suhteen, ja kuten mainitsitkin niin miehetkin tuntuu tykkäävän vähän lapsekkaammista tyttösistä. Toki poikkeuksiakin löytyy, esim. oma kiinalaisjäbäni.

   Kyllähän täällä naisten keskipituus taitaa olla joku 158 senttiä, mutta toisaalta nuoret ovat paljon pidempiä kuin vanhukset. Yleensä tytöt ovat kuitenkin mua lyhyempiä, enkä minä nyt 168-senttisenä varsinaisesti mikään hujoppi ole.

   Poista